Egypte Vakanties

Bel ons:00201224789162

Het Egyptisch museum

Het Egyptisch museum is open van 9.00 tot 19.00 uur (tijdens de Ramadan van 9.00 tot 15.00 uur). Het museum ligt in het centrum van Cairo aan het Altahrier-plein en werd gebouwd in 1901 ten tijde van koning Abbas Helmy ll. Het museum werd gesticht door Auguste Mariette, een Frans Egyptoloog ,die in 1858 benoemd werd tot directeur van de oudheidkundige Dienst. Hij ligt begraven in een sarcofaag in de tuin van het museum.

In het museum zijn 120.000 voorwerpen tentoongesteld.Indien men alle voorwerpen bekijkt en voor elk voorwerp een minuut uittrekt, .heeft men ongeveer 82.3 dangen nodig om alles uitgebreid te bekijken. De meeste Egyptische gidsen beginnen de uitleg met de kroniek van de dynastieen, vanaf zaal 43 van de eerste dynastie (die zaal ligh aan de linkerkant van de ingang) om vervolgens kloksgewijs rond de hele verdieping te gaan tot de late Tijd. Nadien komt de bovenverdieping aan de beurt . Daar kan je de schatten van Toetanchamon bekijken.

 

 In de benedenzaal tegenover de ingang zie je het palet van Narmer,(Menes 3200 v.Chr.1ste dynastie). Het palet toont het eerste probeersel van het geschreven word en beeldt de overwinning van koning Menes tegen de mensen van Neder-Egypte uit. De andere kant toont de eerste vereniging van beide landen samen (Opper-en Neder-Egypte).

De triade van Mycerinos (zaal 47). Deze triade, gemaakt van grijze leisteen,stelt de bouwer van de 3de piramide voor , die de kroon van Opper-Egypte draagt.Hij wordt geflankeerd door de godin Hathor (links) en de godin van de 17de provincie (rechts). Oorspronkelijk stonden er in zijn daltempel 42 triades, wat overeenkomt met het aantal provincies in Opper-en Neder-Egypte.

 Direct tegenover de ingang bevindt zich een kopie van de Steen van Rosetta , de belangrijkste bron voor de ontcijfering van het oude schrift (hierogliefen ) in 1822. De steen bestaat uit drie verschillende schriften (hierogliefen,hieratieken en Oud-Grieks) en dateert uit de Griekse tijd). De Rosetta –steen is het enige stuk in het museum da teen kopie is. De echte steen bevindt zich in het Brits Museum in Londen . Hij werd door de Fransman Jean-Francois Champollion ontcijferd.

Een beeld van de ketterkoning Echnaton van het monotheisme bevindt zich in de Amarnazaal (zaal 3). Dit realistisch beeld is van kalksteen gemaakt.

Aan de linkerkant (zaal 48 ) zie je een levensgroot, uit zandsteen gemaakt, zittend beeld van koning Djoser , de stichter van de derde dynastie en de bouwer van de eerste trappenpiramide in Sakkara (Oude Rijk periode 2600 v. Chr.). Oorspronkelijk stond het in een kleine Kamer (Serdab) aan de achterkant van de piramide . Het werd verplaatst naar het museum in 1924

Aan de trap sla je rechtsaf. Je komt in zaal 42 waar zich bepaalde beelden van het Oude Rijk bevinden (periode 2656-2629 v.Chr.). Je ziet onder andere een zittend beeld van Chefren (Khafra), de bouwer van de tweede piramide in Gizeh .

Het beeld is gemaakt uit de hardsteen diorite en werd ontdek door Mariette in 1860 in de daltempel van zijn piramide.

Zaal 32: Tegenover de ingang bevindt zigh een prachlig beeld uit 2620 v.Chr. van priester Rahotep en zijn vrouw Nefret (betekent schoonheid). De twee beelden zijn uit kalksteen gemaakt en beschilderd met mooie kleuren . Ze hebben prachtige ogen . De vrouw draagt een sensueel kleed en een hoofdband (breuk).

Daar de vrouw thuis  blijft, is haar lichaam lichtgekleurd . Haar man is donkerbruin gekleurd omdat hij in de zon moest werken . Auguste Mariette ontdekte deze beelden in 1871 in Meidoem.

In deze zaal zie je ook een prachtig houten beeld van de burge burgemeester van het dorpje Ka-Aber .Let op de mooie ogen en het buikje.

 Het tweede beeld in de zaal , rechts van de ingang ,is het beeld van de Schrijver (Scriba)(vijfde dynastie- 2375 v.Chr.).Het is een van de mooiste, realistische beelden van het museum. De armen zijn namelijk los van het lichaam afgebeeld.Bij de andere beelden warden de armen meestal aan het lichaam vastgemaakt .

Dit beeld is van kalksteen gemaakt en daarna beschilderd . De ogen zijn van keistal De schrijver geeft een aandachtige indruk. Hij heft een papyrusrol op zijn schoot .Zijn ogen blijven gericht op de earao die hem dicteert. Het beeld werd in 1893 gevonden in Sakkara.

.                                                                                                                                                                                           

 

De Sarcofaag van Toetankhamon